8 tips om gezonder te netwerken en vergaderen 

1. Brainfood
Brainfood is bevorderend voor het concentratievermogen, de alertheid en het geheugen. Dit komt goed van pas tijdens een lange vergadering of een congres van meerdere dagen, waarbij wat extra energie geen overbodige luxe is. De beste voedingsmiddelen als brandstof voor je brein? Dat zijn groene bladgroenten zoals spinazie, rauwe chocolade, noten en zaden. Haring, makreel en forel doen het ook goed, deze zitten namelijk vol met goede vetten en Omega-3, hetgeen dat de afbraak van hersencellen tegengaat en de aanmaak van nieuwe cellen en serotonine stimuleert. En zoals je misschien wel weet, is serotonine bevorderend voor je humeur!

2. Water
Zorg voor voldoende water op de vergader- of netwerktafel, dit is de meest ideale dorstlesser. Er is overigens niets mis met een kop koffie of heerlijke cappuccino, maar zeker in Nederland drinken we er daar dagelijks een aantal van weg. Hoewel koffie, en dan bij voorkeur biologische, een positief effect kan hebben op het functioneren, is een overschot aan cafeïne voor niemand goed. Kies er daarom voor om altijd water op de vergadertafel of bij de netwerkborrel te serveren. Veel hotels en congrescentra serveren luxe flessen mineraalwater, maar ook een kan met kraanwater voldoet prima én is een stuk milieuvriendelijker.

3. Shared dining – biologisch en duurzaam lunchen
Het fenomeen ‘shared dining’ verschijnt ook anno 2017 weer. Kies in plaats van een uitgebreid buffet, waarvan vaak de helft blijft staan, voor een plated lunch waarbij verschillende kleine, lichte gerechten worden geserveerd. Dit doet een beetje denken aan de tapas stijl. Duurzaam en een stuk gezelliger. Om helemaal milieuvriendelijk te werk te gaan, kun je kiezen voor borden en bestek van duurzaam materiaal.

4. Minder vlees, meer groente
Een ‘veggie lifestyle’ wordt door steeds meer mensen nageleefd. Ook kiezen velen ervoor om eens een dagje geen vlees te eten. Hierdoor zijn de keuzes en opties op dit gebied hedendaags tevens veel ruimer. In veel toprestaurants speelt groente zelfs de hoofdrol. Je kunt er ook vele kanten mee op, wat ervoor zorgt dat je dat stukje vlees of vis op je bord niet zult missen. Groene groenten als broccoli en spinazie zijn daarnaast goed voor het op peil houden van je ijzergehalte en zitten bomvol vitaminen.

5. Gezond snacken saai? Nee hoor!
Ken je dat gevoel dat je in een meeting zit en plotseling wordt overvallen door een gaapaanval waarbij je ogen haast dicht vallen? Dit is de bloedsuikerspiegel die schreeuwt om suiker. Kies in plaats van het opentrekken van een blikje cola voor een ‘healthy food bar’, een handje nootjes, pure chocolade of een banaan. Deze snacks zijn voorzien van gezonde voedingsstoffen, welke tevens het humeur bevorderen.

 6. Verrassend fruit
Een fruitmand met appels en bananen zijn op veel locaties niet weg te denken. Lekker, maar niet erg verrassend meer. Er zijn vele exotische fruitsoorten verkrijgbaar die niet alleen heerlijk smaken, maar er ook fantastisch uitzien. Bijvoorbeeld een granaatappel of dragon fruit.

 7. Beweeg!
Veel stilzitten kan belastend zijn voor je lichaam. Om dit te voorkomen, kun je regelmatig een korte beweegpauze inlassen om even de spieren los te gooien en je vervolgens beter te kunnen concentreren. Staat er een lange vergadering of brainstorm op de planning? Doe dit tijdens een wandeling of doe een korte yogasessie of meditatieoefeningen. Dit bevordert de creativiteit, zorgt voor een frisse blik en is goed voor de groepssfeer.

 8. Staand vergaderen: effectiever en gezonder
Een onderzoek heeft uitgewezen dat een staande vergadering maar liefst 34% sneller gaat. Ook worden hierbij de bovenbeenspieren gebruikt, waardoor het gezonder is. Do we need to say more? Ons brein heeft er moeite mee om productief te blijven wanneer het lichaam niet actief is. Zittend heeft men sneller de neiging om in te dutten of even snel de mail te checken. Vergader daarom wat vaker staand en houd wat extra tijd over!

© Duynisveld Events & Communicatie 2019 | Algemene Voorwaarden|Privacy statement|Disclaimer